50 jaar Schooltoneel!
Home 2010 - 2019 Haal het niet in je hoofd!

• Datum: 16, 17 en 18 februari 2018
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteurs: Vincent De Backer, Alexander De Maere en Robin Van Hoorick
• Regie: Bart Goossens

Haal het niet in je hoofd!


Haal het niet in je hoofd!
Dit toneelstuk werd geschreven door drie leerlingen en speelt zich volledig af in het hoofd van een schrijver die een gebrek aan inspiratie heeft.

De regisseur nam even een afwachtende houding aan om te kijken wat het ging worden, maar was daarna overtuigd van de schrijftalenten van het trio en de voorstellingen zijn een succes geworden. In het programmaboekje vinden we de volgende tekst:

Als leerlingen vragen om zelf een stuk te mogen schrijven ben je natuurlijk wat terughoudend, maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig. Uiteraard verdienen ze wat krediet en enkele jaren geleden is het goed afgelopen (zie Knock-out Princess) ... en dan vraag je of ze zo snel mogelijk enkele pagina's voorleggen. En zo geschiedde ... een beetje een vreemd verhaal (waar halen ze het?) maar het wist me te boeien ... en ze schreven verder ... en vandaag kunnen we jullie het hele verhaal vertellen!

De Schrijver geraakt door een aantal gebeurtenissen in zijn leven afgesloten van zijn gevoelens. Maar zo verliest hij ook zijn inspiratie en een kwaad genaamd Ferum, steekt in zijn hoofd ... de kop op. De Schrijver doet kopje onder in zijn eigen hoofd waar hij geconfronteerd wordt met zijn verloren, doch nog steeds aanwezige gevoelens en ... Ferum die Aurora - de Schrijvers muze - heeft laten ontvoeren.

De gevoelens zijn verdeeld over deze situatie. De basisgevoelens Geluk, Woede, Verdriet en Angst willen Ferum weerstaan en proberen via flashbacks de Schrijver terug enige emotionele betrokkenheid te doen ervaren. Enkel door zijn gevoelens te reactiveren kan de Schrijver aan Ferum weerstaan. Onverschilligheid, Koppigheid en Jaloezie verkiezen de macht van Ferum en proberen stokken in de wielen te steken. En dan is er nog Déjà Vu.

In het hoofd van de Schrijver barst een strijd los ... je zou voor minder hoofdpijn krijgen.

Haal het niet in he hoofd je gevoelens uit te schakelen: ze zijn onontbeerlijk bij positief verwerken van levenservaringen allerhande zodat je je hoofd niet verliest.

Mogelijk raken we bij u een gevoelige snaar. Uw enthousiast meeleven en applaus zijn deugddoende reacties die bij ons dan weer Geluk-gevoelens opwekken en dat voelt goed ... dank daarvoor.

Bart Goossens