50 jaar Schooltoneel!
Home 1990 - 1999 Oliver Twist Varia

Oliver Twist


Het probleem van de moord

Toen dit stuk gekozen werd ontdekte men dat er een moord in werd gepleegd. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van het schooltoneel zijn dat een dergelijke daad zich op de scène zou voltrekken. Men vond het evenwel niet moreel verantwoord om zulk een toneeldaad door de leerlingen te laten uitvoeren.

Dit probleem werd op een originele manier opgelost: de moord zou enkel gesuggereerd worden en dus niet op de scène gebeuren. Bovendien zou ze toegeschreven worden aan een volwassen acteur en dus oud-leerling.

Dit nam echter niet weg dat deze toneelgebeurtenis één van de meest dramatische momenten van de schooltoneelgeschiedenis was. Vooral toen het lijk van Nancy voor de voeten van Fagin werd gelegd, werd het even héél stil in de zaal !


Licht uit !

Wanneer Oliver voor de eerste keer bij de bende komt, wordt hij door een bezorgde Fagin teder te slapen gelegd. "En dan zul je slapen als een roos !" Dit zinnetje van Fagin was voor de schrijver dezes het teken om de licht op een lager pitje te plaatsen zodat de volgende scèneverandering kon gebeuren.

Door een klein communicatieprobleem tussen de regisseur en mijzelf was dit feit mij ontgaan. Het licht bleef dus branden. "Als twee rozen !" zei Fagin. "Als drie rozen ! Als een boeket met rozen !"

Nog steeds had ik niet door dat er iets mis was. Toen werd Fagin opeens Bart Goossens, die zeer nuchter vroeg: "Waarom gaat da licht nie uit ?"

De totale duisternis die erop volgde was met een mes te snijden. Gelukkig gebeurde dit op één van de repetities en niet tijdens een voorstelling !