50 jaar Schooltoneel!
Home 1990 - 1999 Oliver Twist

• Datum: 3, 4 en 5 maart 1995
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: Charles Dickens
• Bewerking: Lieve Eeckhaut
• Regie: Luc Brauwers

Oliver Twist

door Charles Dickens
in een bewerking van Lieve Eeckhaut.

25 jaar Luc Brauwers en Gerd Emmen !

Dit werd een wel heel bijzondere voorstelling. Luc Brauwers en Gerd Emmen waren voor de 25ste opeenvolgende maal van de partij. Om dit te vieren werd er dan ook een uniek initiatief genomen: voor de eerste keer in de lange geschiedenis van het schooltoneel werden de oud-leerlingen en dus ook oud-acteurs aangezocht om opnieuw op de voor hen zo vertrouwde planken te verschijnen.
Voor de eerste keer in de geschiedenis werd dus ook de onwrikbare regel doorbroken die stelde dat, als men eenmaal afgestudeerd was aan het college, ook een rol in het schooltoneel tot het verleden moest behoren.
Op deze regel werd vroeger maar één echte uitzondering gemaakt: oud-leerling Bart Goossens vertolkte in 1988 de rol van Mister Fiever in Hallo Mister Fiever, maar dat was een noodgeval.
Oliver Twist.

Voor het doek opgaat...

Met Oliver Twist spelen wij een beroemd werk uit de wereldliteratuur. Dit toneelstuk is een bewerking van een bekende roman geschreven door de Engelse schrijver Charles Dickens (Landfort Porstmouth 1812 - Londen 1870). Deze schrijver bezet een vastomlijnde plaats tussen de grootste vertellers, wat in hoofzaak toegeschreven moet worden aan zijn talent om karakters en types te scheppen, zijn taalvindingrijkheid en zijn ongebreidelde dynamische fantasie.

Oliver Twist ontstond 1837 - 1838. Dickens vertelt het verhaal van de arme wees Oliver, die, getekend door de arme ervaringen in een weeshuis, terechtkomt bij de Jood Fagin en zijn jeugdige dievenbende. Daar ontmoet hij voor het eerst wat warmte en gezelligheid - maar ook het gevaar...

Armoede, misdaad, ellende, grimmigheid en een sprankeltje hoop zijn de hoofdtonen van dit prachtig toneelstuk.