50 jaar Schooltoneel!
Home 2020 - 2029 Lucca Bertolli - De knecht van twee meesters

• Datum: 24, 25 en 26 februari 2023
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: Carlo Goldoni
• Bewerking: Joost Vercaemst
• Regie: Bart Goossens

Lucca Bertolli - De knecht van twee meesters

Commedia dell'arte in tre atti
Vrij naar "Il servo di due padrone"

Lucco Bertolli - De knecht van twee meesters
Na twee jaar stilstand door Corona kon de toneeldraad eindelijk weer opgeraapt worden en werd met enige moeite het leerlingentoneel opnieuw opgestart. In de toneelbrochure wordt het stuk als volgt omschreven:

Lucca Bertolli, naar een gekend Italiaans olijfoliemerk is een frisse bewerking voor de jeugd van het bekende commedia dell'arte spektakel De knecht van twee meesters van Carlo Goldoni (Venetië 1707 - Parijs 1793), een Italiaans toneelschrijver.

Goldoni studeerde rechten maar zijn hartstocht gold het theater en in 1734 vervoegde hij een theatergroep waarvoor hij negen jaar de stukken schreef. Na een korte pauze keerde hij in 1746 terug met De knecht van twee meesters, een klassieker binnen het genre commedia dell'arte. Hij portretteerde het Venetiaanse leven in de meeste van zijn stukken en zou het Italiaanse theater van de 18de eeuw hervormen.

Wij brengen u, met Lucca Bertolli, de grappige belevenissen van Truffaldino, de knecht van één meester, maar om wat meer eten in de maag te krijgen solliciteert hij bij een tweede meester en wordt aangenomen.

Truffaldino moet enkel zorgen dat de ene meester niets weet van de andere ... en omgekeerd. Het toeval wil dat beide meesters elkaar kennen en hopeloos op zoek zijn naar elkaar. Truffaldino is zich hier niet van bewust en geraakt hierdoor ongewild in nesten. Twee meesters lijkt misschien toch wat veel en hij roept de hulp in van ... Lucca Bertolli?!

Bart Goossens