50 jaar Schooltoneel!
Home 2000 - 2009 Kauwgom Geschiedenis

Kauwgom


De geschiedenis van de kauwgom

Kauwgom De oorsprong van de kauwgom gaat terug tot de Maya-Indianen die het elastische sap van de Sapodilla-boom gebruikten om erop te kauwen. Thomas Adams, een Amerikaanse uitvinder, probeerde in 1869 zonder resultaat deze vrij harde en smakeloze substantie wat te verfijnen.

Todat hij het lumineus idee kreeg om er wat parafine aan toe te voegen. Thuis kneedde en kleurde hij de massa tot grijsachtige balletjes. En zie, de chewing gum was geboren en het zette Amerika onder de naam New York Gum Nr 1 aan het kauwen !

Het was echter William Wrigley, die uit ons verhaal, die de kauwgom beroemd maakte door er allerlei smaakjes aan toe te voegen. Hij begon met het cadeau geven van 2 pakjes kauwgom bij elk pak bakpoeder dat hij verkocht. Met zijn succes legde hij de grondslag voor het grootste kauwgomproducerende bedrijf ter wereld: Wrigley Jr. Company.

Dit resultaat kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De onderwereld van Chicago, met name Charly Soap en zijn bende, was maar wat happig om achter het octrooi van Wrigley's uitvinding te komen.