50 jaar Schooltoneel!
Home 2000 - 2009 Het turbulente liefdesverhaal van een cactus

• Datum: 8, 9 en 10 februari 2008
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteurs: Bart Spaey en Jef Lemmens
• Regie: Bart Goossens

Het turbulente liefdesverhaal van een cactus

Een absurd sprookje voor allen
van Bart Spaey en Jef Lemmens.

Het turbulente liefdesverhaal van een cactus - programmabrochure
Het publiek had niets dan lof op het einde van elke voorstelling. Omdat Bart Goossens heel wat over het stuk te vertellen heeft, laten we zo snel mogelijk de Grootmeester zelf aan het woord:

Er was eens ...

Knokkendoria, een ietwat bizar, klein, fijn, rustig fantasielandje, wordt geregeerd door koning Baldazuur. Samen met zijn drie koninginnen, nl. de koningingingin, zwaait hij er de scepter, eet kebab, speelt verstoppertje en ... hebben ze een zoon, Karmeliet genaamd.

Wanneer deze laatste zich te ver in het Achterstevorenbos waagt, wordt hij geprinssnapt door enkele trollen en komt alzo terecht in de handen van de boos-aardige heks Aldazijnia.

De sfeer van droefenis komt alzo over het rijk Knokkendoria wanneer Aldazijnia via haar steenpuisttrollen een ultimatum stelt: de kroon, de scepter en de troon in ruil voor Karmeliet!

Afspraak bij de oude domme boom. Ketchup, Ketchop en Ketchap, de hofnarren, moeten een oogje in het zeil houden bij de eerste confrontatie tussen de koningingingin en Aldazijnia. Verbijstering alom wanneer blijkt dat Aldazijnia Karmeliet heeft omgetoverd in een ... cactus!

De ketchupkes moeten dit spijtig nieuws melden aan Karmelietjes vriendinnetje Pizarella, het herderinnetje. Samen met La Sagna en Taglia, de zusjes van Pizarella en de linke kabouters smeden ze turbulente plannen om deze scheve situatie recht te trekken.

Ze kunnen bij hun acties min of meer rekenen op de steun van sergeant Decock met c o c k, het eenpersoonsleger van Knokkendoria.

Wat komen de stinkelfjes in dit verhaal doen?
Kan Pizarella trouwen met haar prins nu hij een cactus geworden is?
Waarom staat er een fauteuil in de badkamer van Aldazijnia?
Wat is het verschil tussen een elfje en een twaalfje?
Dit ietwat absurde liefdesverhaal vertelt het ons allemaal ...

Na Faust en Fara Day, waarbij de dubbele bodems en diepzinnige verwijzingen niet steeds aankwamen, houden we het dit jaar zeer eenvoudig, nl. een absurd sprookje zonder pretenties, alhoewel absurditeiten ook dienen gesmaakt te worden en mogelijk zien enkelen zelfs shakespeariaanse verwikkelingen ...

Teneinde weer iedereen een kans te geven zijn of haar ding te doen, werden het originele scripts lichtjes bewerkt, de tradionele personage-splitsingen doorgevoerd en enkele muzikale intermezzo's tussengevoegd.

De opdracht die de toneelspelers meekregen: op een verantwoorde manier onnozel doen! In de klas lukt ze dat meestal zonder problemen, op de scène was dit voor velen niet zo vanzelfsprekend, maar ze doen hun best ...

Ga rustig zitten, zet uw verstand op nul en laat u meevoeren in dit verhaal vol obstekels, euh obstakels. Verder is het verboden niet te lachen, is dit stuk niet geschikt voor (te) serieuze mensen en danken wij u voor niet afwezig te zijn. Allen die meewerken aan dit toneelfeest danken u voor u ongeremde reacties en deugdoend applaus.

Bart Goossens