50 jaar Schooltoneel!
Home 2000 - 2009 De kooi van Fara Day

• Datum: 24, 25 en 26 februai 2007
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: Fred de Ron
• Regie: Bart Goossens

De kooi van Fara Day

Met een stevige knipoog naar de tovenaar van Oz ...
Musical voor jongeren
van Fred de Ron.

De kooi van Fara Day - programmabrochure
In deze musical speelde het tussendoek een belangrijke rol: vóór het doek speelde zich de grauwe realiteit van het leven van Alice af.

Toen het tussendoek openging werd de kleurrijke fantasiewereld zichtbaar, bevolkt door de meest zonderlinge figuren.

Ook dit jaar wist Bart Goossens in de programmabrochure weer heel veel te vertellen over het toneelstuk.

Alice wordt op school gepest omdat ze echt niet behoort tot een groepje.

Er bijhoren is natuurlijk belangrijk maar sommigen hebben nog nooit gehoord van leven en laten leven, ze kunnen hun geldingsdrang niet beheersen en tijdens een auditie voor een musical duwen ze, zonder het te beseffen, Alice in een fantasiewereld ...

Geldingsdrang
Geldingsdrang
Op 't schoolplein, in de klas en in de gang
Geldingsdrang
Altijd die geldingsdrang
ze deinsen enkel terug als je goed schelden kan

Eénmaal in haar fantasiewereld neemt haar avontuurlijke persoonlijkheid Fara het over en zien we hoe ze een ontmoeting heeft met allerlei figuren uit haar kinderboeken. Ze sluit vriendschap met Zaagsul de vogelverschrikker en krijgt van hem de achternaam Day naar Doris Day, een musicalster.

Even later ontmoeten ze Trechter de blikkenvrouw en Wolfgang de weerwolf. Ze besluiten om een groepje te vormen en gaan op weg naar Conrec om de grote tovernaar Boz te spreken ...

Safe, snel en gratis naar de stad van Boz
recht vooruit, dus gooi maar alle remmen los
dwars door de chaos, we gaan kost wat kost
op audiëntie bij de tovenaar van Boz

Op een dag lukt het Fara niet meer om terug te keren naar Alice. Haar beschermende fantasiewereld is een kooi geworden en zoals een kooi van Faraday je afschermt van de bliksem, zo wordt Fara Day in haar kooi afgeschermd van de buitenwereld!

De kooi van Fara Day
Het land dat onverwachts zijn grenzen sloot
'n wereld ver van deze
Waarvan zij dacht dat die bescherming bood
Nu zal 't nog gaan
Straks bij volle maandag
Redt ze 't dan nog wel alleen
In de kooi van Fara Day

Fara gaat, op aanraden van de tovenaar, op zoek naar een sterkere persoonlijkheid die zich kan bevrijden uit de kooi en de boze, echte buitenwereld het hoofd kan bieden.

Ondertussen hebben haar ouders de dubieuze Dr. Schmiecht ter hulp geroepen, die met snode bedoelingen via hypnose haar gesloten wereld binnendringt waar hij zich openbaart als Dr. Akula.

Met behulp van de witte ridder op het witte paard weerstaat ze Dr. Akula, en via de heks Althera en haar fantasievriendinnetje Elyse zoekt Fara verder naar de persoonlijkheid die ze zoekt ... Eigenlijk wil ze gewoon zichzelf zijn ... maar de kans op herstel is klein ...

Vele zijn geroepen ...

Gezien Alice's gesplitste persoonlijkheid leek het mij dit jaar, meer nog dan andere jaren, verantwoord enkele fantasiefiguren op te splitsen in twee, dit vergroot de spelmogelijkheden en geeft meer trappelende acteurs of actrices de kans hun ding te doen ... en dat is mooi meegenomen!

Net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor ... verzorgen enkele oud-leerlingen de instrumentale ondersteuning live tijdens de voorstelling.

Ook ouders, leerkrachten en nog enkele oud-leerlingen en sympathisanten zijn de laaste weken druk bezig geweest om de nodige ondersteuning bij decorbouw, belichting, geluid en kostumering te garanderen. Hun gespendeerde vrije tijd dient zeker geapprecieerd door de hele rij dappere toneelspelers die achter het doek staan te popelen om hun ding te doen.

Ga gerust zitten en laat u even opsluiten in deze kooi vol fantasie!

U allen een mooie persoonlijkheid toewensend, dan wij u voor uw aanwezigheid, welke samen met uw reacties en applaus de grootste beloning vormt voor allen die meewerken aan dit toneelfeest ...

Bart Goossens