50 jaar Schooltoneel!
Home 1990 - 1999 Alice Alice Alice Meer over Alice

Alice Alice Alice


Meer over Alice

Het verhaal van Alice in Wonderland ontstond op 4 juli 1862, toen Lewis Carroll met Alice Lidell en haar zusjes een roeitocht maakte op de Thames.

Volgens eigen zeggen wilde Carroll met dit verhaal eens verandering brengen in zijn gebruikelijke manier van vertellen, door zijn heldin meteen aan het begin in een konijnenhol te laten vallen, zonder dat hij ook maar enig idee had hoe het verder met haar zou aflopen.

Op verzoek van Alice schreef Carroll het verhaal neer en maakte er zelf tekeningen bij. Kerstmorgen 1862 gaf Lewis Carroll aan Alice Lidell een manuscript cadeau met de vermelding: een kerstgeschenk aan een lief kind ter herinnering aan een zomerdag.

Aanvankelijk niet bestemd voor publicatie, werd het verhaal in 1865 toch uitgegeven, ditmaal met illustraties van Sir John Teniel. Mede door deze beroemd geworden illustraties kende het boek onmiddellijk een groot succes.

Alice in Wonderland (1865) werd samen met het vervolg Through The Looking Glass (1872), dankzij de humoristische, fantasierijke en surrealistische mengeling van speelse logica en milde parodie, één der meeste populaire kinderboeken in Engeland en over de hele wereld.


Over Lewis Carroll

Pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, Engels (Brits) wiskundige en schrijver van kinderverhalen, geboren op 1832-01-27 en 100 jaar geleden overleden op 1898-01-14. Zoon van een dominee. Studeerde wiskunde en klassieke talen te Oxford en doceerde daar wiskunde van 1854 tot 1881. Publiceerde onder zijn eigen naam verscheidene wiskundige werken.

Carroll wordt tot de meesters van het nonsens-gedicht gerekend en veel Engelse uitdrukkingen vinden bij hem hun oorsprong. Hij bleef zijn leven lang een teruggetrokken en excentriek vrijgezel.