50 jaar Schooltoneel!
Home 1980 - 1989 Hallo Mister Fiever ! Reactie

Een reactie op

Hallo Mister Fiever !

Bea Dom, een zeer gewaardeerde leerkracht aan het college en de opvolgster van André De Gezelle als repetitor, schreeft het volgende artikel over het toneelstuk. De lezer krijgt een goede indruk van de praktische problemen en de spanning die rond elk toneelstuk hingen. Dit artikel verscheen in de 2de jaargang nr. 3 - 1987 - 1988 van het infoblad De Schoolgemeenschap St.-Anna meldt

Een terugblik op
Hallo Mister Fiever !

We schrijven 19, 20 en 21 februari, laatste weekend van de Krokusvakantie. Voor een groot aantal leerlingen, het waren er welgeteld 35, waren het dagen van spanning want zij stonden op de planken. Hallo Mister Fiever werd opgevoerd. Een toneelstuk geschreven door Arnold Van de Perre, en zoals velen onder U hebben kunnen vaststellen: het werd een succes ! Het publiek, groot en klein, heeft echt genoten !

Voor al diegenen die de voorstelling hebben bijgewoond, betekenden die dagen een gezellige avond- of namiddag-uit met de hele familie: ouders, kinderen, oma's, opa's, tantes, ooms... Maar voor de acteurs, actrices en alle mensen die er op één of andere manier rechtstreeks bij betrokken waren, betekenden die dagen ook het einde van een periode hard werken. En er werd hard gewerkt; ikzelf was er van het begin bij en kan U dat verzekeren. Maar die repetitieperiode was nog veel meer dan hard werken.

Het succes van Hallo Mister Fiever is voor een groot gedeelte toe te schrijven aan de sfeer, het enthousiasme, het mekaar-helpen, de bereidwilligheid van elke toneelspeler. Ik kan moeilijk met één woord de sfeer omschrijven die al die tijd voelbaar was. Het is zoals bij veel dingen: je moet het meegemaakt hebben. Ik heb het meegemaakt en zou er geen ogenblik van willen missen.

Je bent getuige van een groeiproces. De eerste repetities - brochure in de hand - nog een beetje stroef. We zoeken nog naar de figuren - hoe zijn ze ? wie zijn ze ? hoe brengen we ze over bij de mensen ? Een langzaam, maar zeker groeien.

Elke zaterdagmorgen om 9 uur stonden ze daar in de Goethestraat, voorzien van de nodige koffiekoeken en frisdranken, soms nog wat onuitgeslapen, maar present !

Na Kerstmis viel de brochure al weg, de tekst was gekend - we groeien verder - en kijk de laatste week is aangebroken. Nu repeteren we elke dag in de zaal. Elke dag staan er al wat meer elementen in het decor. 's Woensdags is het kostuumrepetitie, er wordt wat afgelachen ! We krijgen last van de kriebels, de één al wat meer dan de ander - ik het meest... Eén persoon bewaart de kalmte tot het laatste ogenblik: regisseur Luc Brauwers zonder wiens enthousiasme en kundige leiding dit alles niet mogelijk zou zijn.

Ikzelf heb al twee nachten slecht geslapen: de spanning. Och, ze hoort er bij, maakt deel uit van het theatergebeuren.