50 jaar Schooltoneel!
Home 1980 - 1989 Een broodje boek Varia

Een broodje boek

Het precisiewerk van Leo Stoop
en de wieltjes van Willy Maes


Leo Stoop beschildert een decorstuk voor de tot broodjeswinkel omgetoverde boekenzaak.

Voor het decor werd er veelal met grote panelen gewerkt die op een sokkeltje stonden en waar Willy Maes wieltjes had ondergeplaatst. De decorstukken waren op deze manier gemakkelijk te wisselen en om te draaien. Het was dan de taak van Leo Stoop om deze panelen te beschilderen.

Het decor voor een boekenzaak lag voor de hand: het zouden boekenkasten worden, waarin honderden boeken netjes zij aan zij getekend stonden. Leo nam de kans onmiddellijk waar: hij voorzag alle boeken van een originele titel. Hij wist natuurlijk zeer goed dat die titels vanuit de zaal toch niet leesbaar waren.

Zo vonden wij bijvoorbeeld een niet bestaand boek over de fictieve geschiedenis van de school terug, en werden er ook goedbedoelde allusies op bepaalde collega's gemaakt, die op de één of andere manier bij het schooltoneel betrokken waren.

Tijdens de pauze en bij gesloten doek vonden wij acteurs op de scène, die met veel belangstelling de ruggen van de boeken aan het bestuderen waren en de nodige commentaar leverden.


André De Gezelle wijst lachend een lijntje aan dat Leo zogezegd vergeten zou zijn.

Elk jaar werd er tegen Leo gezegd: "Leo, laat dat zo ! Dat zie je toch niet vanuit de zaal !", terwijl Leo met een fijn penseeltje links of rechts een lijntje aan het bijwerken was.