50 jaar Schooltoneel!
Home 1970 - 1979 De prinses op de erwt Uit de krant

De prinses op de erwt


Dit werd uit de krant van toen geknipt. We hebben aan de progressieve spelling niets veranderd.

Een bedenking bij de laatste alinea van dit artikel: het zou tot 1995 duren vooraleer het haalbaar (en betaalbaar) werd om met een degelijke, professionele geluidsinstallatie te werken!

Pittige "Prinses op de erwt" door Sint-Thomaskollege te Antwerpen L.O.

De toneeltraditie, die het Sint-Thomaskollege te Antwerpen-Linkeroever reeds jaren aanhoudt, kende vorige weekeinde weer een hoogtepunt met de opvoering "De prinses op de erwt" van Dolly Hardt naar Andersen en vertaald door Vic Moeremans.

Ook nu werd het een dynamisch geheel, waarin een jeugdig publiek betrokken werd, waarbij de muzikale omlijsting o.l.v. Gerard Emmen, een degelijke belichting van Herman Heyse en een vrij sober maar echt decor (Leo Stoop en Willy Maes) een belangrijk aandeel hadden in het sukses.

Het is steeds een hele opgave om uit een schoolgemeenschap een talrijke bezetting toneelvaardig te maken. Luc Brauwers, algemeen regisseur, wist heel wat te bereiken met zijn jonge krachten. Het werd een aantrekkelijk spektakel met pittige tafereeltjes, zoals de muizendans en vooral het pannekoeken-bakken.

Jong en oud genoten van deze frisse prestatie van zovele jonge mensen en leerkrachten, waarbij het aan akteertalent zeker niet ontbrak.

Om in de opvallendste rollen te blijven: een schitterende Bart Goossens in de rol van de koning, knappe vertolkingen ook van Marc Eeckelaert en Lieve Claerhout, respektievelijk in de rollen van opperhoofdmaarschalk en prinses Robinella.

Een groot nadeel: de verstaanbaarheid bleef beperkt tot de halve zaal, maar hoe dat te verhelpen zou zijn in een ruimte met onaangepaste akoestiek, zien we ook niet direct.