50 jaar Schooltoneel!
Home 1960 - 1969 Reinaart De Vos

• Datum: 2 en 3 maart 1968
• Plaats: Feestzaal Imelda-instituut
• Auteur: Arthur Faquez
• Vertaling: Karel Jonckheere
• Regie: Miel Geysen

Reinaart De Vos

Een proloog,
de vier seizoenen,
en een epiloog.
Pauze na de herfst.

Het was de eerste keer dat er op de nieuwe lokatie in het Imelda-instituut werd gespeeld. Zaal Tijl werd verkocht aan een meubelzaak, zodat verdere voorstellingen daar onmogelijk werden.

Bovendien werd het moment van de vertoningen definitief vastgelegd op de laatste dagen van de Krokusvakantie. Deze veranderingen werden door de medewerkers enthousiast ontvangen: er kon nu aan de voorbereidingen tijdens de vakantie gewerkt worden, i.p.v. 's avonds en 's nachts! Reinaart De Vos

Miel Geysen schreef toen in het programma:

Het werk werd gecreëerd onder de titel Le roman de Renart te Brussel in 1958. Marie-Louise Roelants vertaalde het in het Engels.

De Engelse première werd gespeeld door the Department of Drama of the University of Texas in 1961.

De eer van de Nederlandse creatie komt toe aan het Augustijnertheater van Antwerpen.

Moeten we Reinaart De Vos nog voorstellen? Wie kent hem niet, die fijnzinnige spotter, de vindingrijke plaaggeest met het nobele hart!

Zijn naam is een begrip geworden en zijn streken het gemeengoed van een volk, dat zich steeds maar door list tegenover de krachtpatsers kon doorzetten.

Het dierenverhaal weerspiegelt op treffende wijze de intriges uit ons eigen wereldje. In ieder personage vinden we de zwakheden van het mensdom op karikaturale wijze belicht.

Zoals wij ons bij de instudering hebben verkneukeld met de fantasie die het gegeven ons bood, zo wensen we de toeschouwers hetzelfde genot.

Miel Geysen