50 jaar Schooltoneel!
Home 2010 - 2019 Jaak en de bone(n)staak

• Datum: 19, 20 en 21 februari 2010
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Bewerking: Jos Dom
• Regie: Bart Goossens

Jaak en de bone(n)staak

Een bewerking van het gekende sprookje door Jos Dom
Jaak en de bone(n)staak
Met een vrij kleine bezetting worden er in dit stuk toch een groot aantal verschillende rollen gespeeld. Bart Goossens legt in de brochure uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wederom serveren wij met onze leerlingen voor u een cocktail van eigentijdse en jeugdige interpretaties van een gekend verhaal, zoals steeds gekruid met een lach en een traan, verteerbaar voor jong en oud ...

Een 15-tal acteurs vertellen u met woord en daad oftewel met hand en tand, het verhaal van ... Jaak !

Ten huize Jaak woont Jaak samen met zijn moeder en oma.
Ten huize Jaak is men arm.
Ten huize Jaak heeft men een koe Koe ... die men moet verkopen.

Iets verder ontmoet Jaak Vreemde Mannetjes en hij ruilt Koe voor ... bonen. Terug ten huize Jaak blijken dit toverbonen te zijn.

To verbonen or not to verbonen, that's the question (zou Hamlet gezegd hebben)

En uit de toverbonen groeit een staak en die bone(n)staak begint te groeien en te groeien en te groeien ... Ten huize Jaak begint Jaak te klimmen en te klimmen en te klimmen ...

Heel hoog, nog hoger dan de derde wolk, komt Jaak aan bij ten huize Reus. Ten huize Reus woont de reus samen met zijn vrouw(en).

Ten huize Reus heeft men een kip Kip ... die gouden eieren legt. Als Jaak erin slaagt Kip te kipnappen en haar meeneemt naar huis, is men ten huize Jaak plots niet meer arm maar vele gouden eieren rijk ...

... en ze leefden nog lang en gelukkig!

maar nee!

Tijdens de pauze weet de reus prinses Prinses (eindelijk, waar bleef ze zolang ...) te ontvoeren. Daar Jaak reeds ten huize Reus is geweest, lijkt hij de geknipte redder ... maar Jaak heeft geen interesse, hij heeft voldoende aan Kip.

Lukt het de Vreemde Mannetjes om Jaak te mobiliseren ... en mogelijk, misschien, als het even kan, eventueel, trouwt Jaak uiteindelijk ten huize Koning met ... Prinses?

Het begin is gekend, het einde is voorspelbaar, de weg tussen beide brengen onze leerlingen voor u met hun gekende onvoorspelbaarheid. Ieder van hen speelt ... een acteur, in een tamelijk neutrale outfit, een sobere broek en een geruit hemd. Samen vertellen zij het verhaal en waar nodig spelen ze het verhaal.

Elk personage in het verhaal heeft zijn of haar eigen specifiek hoofddeksel (hoedje of pruik). Zo is er bijvoorbeeld de pet van Jaak ... wie die pet draagt is dus Jaak, wie de reuzehoed draagt is dus Reus, wie de kroon draagt is dus Koning ... enz en wie geen hoed draagt is ... acteur!

Enkele toepasselijke hoedjesgezegden

Wie het hoedje past, zette het op ... en spele het personage!
Het hoedje maakt de man ... en de pruik de vrouw!
Beter één hoed in de hand dan tien aan de kapstok
Met de hoed in de hand komt men door het hele verhaal.

We hebben ervoor gekozen onder één hoedje te spelen zonder ons onder een hoedje te laten vangen zodat u zich mogelijk een hoedje kunt lachen!

Ten huize Sint-Anna verwelkomen wij u blootshoofds. We serveren u een verhaal met hoed en pruik. En allen die meewerkten aan dit toneelfeest, danken u van harte voor uw aanwezigheid en deugddoend applaus.

Bart Goossens