50 jaar Schooltoneel!
Home 2010 - 2019 Erik of het kleine insectenboek Een reactie

Erik of het kleine insectenboek

Een reactie

Erik en de vlinder.

Een enthousiaste leerkracht pende de volgende indrukken neer:

Het Sint-Annacollege op de Antwerpse linkeroever heeft al gedurende vele jaren een stevige toneeltraditie opgebouwd. Tijdens het weekend van 24 tot 26 februari was men er al toe aan de 56ste jaargang van dit spraakmakend gebeuren.

Vorig jaar brachten de leerlingen Knock-Out Princess op de planken, een stuk dat zij ook nog eens zelf hadden geschreven en dat heel veel succes kende. Dit jaar zochten de toneelverantwoordelijken het eerder in het algemeen gekende repertoire en kwamen zo terecht bij Erik of het kleine insectenboek naar het gelijknamige werk van Godfried Bomans.

Tijdens de voorstellingen bevolkten tal van insecten en andere kriebelbeestjes de toneelplanken. Nog voor het doek opende, was duidelijk dat de kriebels zowel op als voor het podium bij elkeen aanwezig waren. Verwachtingsvolle kindergezichtjes, gespannen vrienden en kennissen, hoopvolle, trotse ouders en grootouders... vroegen zich af of het ook dit jaar zou lukken.

Een muzische mug begeleidde het openen van het doek en de monden vielen open om een fantasievol decor... Erik, Erika en Rik namen het publiek mee op een confronterende trip in de insectenwereld, ondersteund en bedreigd door het biologiehandboek van Solms.

De leefwereld van al die kriebels als wespen, bijen, hommels, sprinkhanen, torren en doodgravers werd de wereld van een hele zaal. De boekenkennis van de tweebenige insecten gecombineerd met het gewoon-doen van de insecten gaf leerrijke en ook humorvolle situaties en als de verwarring het overnam, waren de toeschouwers haast geneigd een pootje te gaan helpen.

Het kleurrijke decor maakte het geheel net echt, decorwissels gebeurden onder feeëriek licht, wat de fantasie enkel aansterkte en waar nodig werd een en ander bijgekleurd door de mooiste muziek...

Vijfentwintig jonge tot zeer jonge acteurs deden het geweldig en lieten het publiek - meer dan 900 toeschouwers in het totaal - tijdens de voorstellingen genieten van de eerste tot de laatste minuut. De regisseur Bart Goossens mag trots zijn op zijn crew en wat hij hen liet brengen!

En zoals Picasso ooit zei:

Elk kind is een kunstenaar.
De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.

De kunst schuilt immers in het zich kunnen verbazen om de eenvoudigste en kleinste dingen. Het moet gezegd: er waren die avond heel wat kunstenaars, zowel op als voor het podium. Gelukkig kan dat ook nog in 2012 ...

G. Goormans