50 jaar Schooltoneel!
Home 2010 - 2019 Erik of het kleine insectenboek

• Datum: 24, 25 en 26 februari 2012
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: Godfried Bomans
• Bewerking: Jos Dom
• Aanpassingen: Bart Goossens
• Regie: Bart Goossens

Erik of het kleine insectenboek

naar het boek van Godfried Bomans
bewerkt door Jos Dom
aangepast door de regisseur

Erik of het kleine insectenboek
Dit toneelstuk moest het niet zozeer hebben van flitsende actiescenes, maar veeleer van spitsvondige dialogen en fijne humor waarmee de insecten lieten merken dat ze eigenlijk symbool stonden voor de mens met al zijn kleine kantjes.

Het publiek was na afloop duidelijk in de wolken over het prachtige decor en de schitterende insectenkostuums.

Regisseur Bart Goossens stelt dit beestige verhaal als volgt aan ons voor:

Erik, Erika en Rik Pinksterblom vinden op zolder een schilderij ... van een weiland met schapen, bloemen en insecten, ze noemen het Wollewei.

Met behulp van de tot leven gekomen portretten van hun grootouders komen ze midden in het schilderij terecht, een fantasiewereld met mensgrote pratende insecten.

Elke insectensoort beschouwt de andere als minderwaardig. Ze maken kennis met een bekakte wespenfamilie, filosoferende hommels, echte muggen ... zifters, bijen, torren, sprinkhanen, kakkerlakken, spinnen, een vlinder-geworden rups, doodgravers, mieren en als buitenbeentje een hotel-runnende slak.

In het hotel doen Erik en Erika alle insecten versteld staan met hun kennis over de insectenwereld, geleerd uit het handboek biologie van Solms! Dit leidt echter tot een onverwacht effect: niemand durft nog iets te doen tot het zeker is dat het ook in Solms staat. De hele boel loopt in het honderd, terwijl Erik juist zegt dat iedereen zijn instinct moet volgen ... maar wat is dan instinct?

Bomans geeft zelf in het begin van het boek het motto van het verhaal weer:

We zijn alle bannelingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten.

En die insecten zijn eigenlijk een weergave van karikaturen van mensen. Zij beelden allerlei negatieve menselijke eigenschappen uit. Ze zijn materialistisch, egoïstisch, oorlogszuchtig en bekrompen. De enige positieve eigenschap die overblijft is ... hun instinct.

Kruip gerust mee in deze fantasiewereld, kind of volwassene, ieder zal dit verhaal anders beleven. Voor de kleinsten een mooi verhaal met beestjes, en voor de wat oudere, nadenkende volwassene, die de onderhuidse verwijzingen naar de mens herkent, een veelal spottende doch steeds poëtische spiegel van onze materialistische maatschappij.

Hierdoor is Erik veel meer dan een simpel kinderboek. Wist je trouwens, dat je Erik niet zult terugvinden in de kinderafdeling van je bibliotheek? Het staat in de rekken tussen de romans voor volwassenen.

We brengen u dit verhaal met een zeer jonge cast, geen anciens uit het 6de jaar en een tiental nieuwe rekruten, dit is niet evident. Ik hoop dat zij u dit verhaal met inzicht, concentratie en veel expressieve durf zullen vertellen.

Bart Goossens