50 jaar Schooltoneel!
Home 2000 - 2009 Sjakie en de chocoladefabriek Verhaal

Sjakie en de chocoladefabriek


Het verhaal

In de programmabrochure gaat Bart Goossens uitvoerig in op het verhaal van Sjakie. Het gaat als volgt:

Er was eens ...

Sjakie en die fameuze chocoladefabriek

Van het boek werden reeds miljoenen exemplaren verkocht over de hele wereld. Een verfilming met Gene Wilder in de rol van Wonka kende een groot succes en is heden nog verkrijgbaar op video, kortom het is een verhaal dat alle leeftijdsgroepen aanspreekt.

De Wonka's, Willy en Wilma, zijn de eigenaars van een snoepjesfabriek waar het lekkerste snoep van de hele wereld wordt gemaakt ...

Voor 't allerfijnste snoepgoed
Moet je bij mijn winkel zijn
Voor reuzelollies, kauwgom of een groot stuk marsepein
De snoepjesman
Ja de snoepjesman van
De snoepjesman van al het smikkel-, smul- en snoepgoed dat je eten kan

Niemand kreeg ooit toegang tot de Wonka-fabriek en zijn geheimen. Tot ... deze mysterieuze chocolademakers hun poorten openen voor de vijf gelukkige winnaars die in het bezit komen van een gouden wikkel, waarvan er vijf in Wonka's repen verstopt zitten.

De winnaars krijgen een rondleiding in de chocoladefabriek, samen met een volwassene naar keuze. Bovendien krijgt de echte winnaar snoep voor de rest van zijn leven. Een ware chocoladejacht breekt uit.

Agatha Smul, zij die altijd honger heeft, is de eerste gelukkige vinder. Zij neemt haar moeder mee.

Violet Beaurevoir, zij die altijd kwauwt ... op kauwgom, koopt bij gebrek aan kauwgom een chocoladereep en ontdekt dus bij toeval de tweede wikkel.

Mike Teevee, hij die altijd TV kijkt, krijgt bij het TV-knabbelen de derde wikkel. Hij neemt zijn moeder mee.

Veruca Renz, zij die nooit tevreden is, beveelt de fabriekswerkers van haar vader de miljoenen repen te openen die ze hem voor haar liet kopen. De vierde wikkel is voor de nooit-blije Veruca. Zij neemt haar vader mee.

En de vijfde ...? Wel, die is natuurlijk voor Sjakie. Hij blijft hopen en zijn droom komt uit. Uiteindelijk vindt ook hij zijn gouden wikkel. Hij neemt Opa Jacob mee.

En dan is er nog Smakmeer, de nare concurrent van de Wonka's. Hij aast reeds lang op het geheim van de Eeuwigdurende Toverbonk. Hij en zijn trawanten proberen dan ook via het bezoek van deze kinderen aan de chocoladefabriek, dat geheim in hun bezit te krijgen.

En dan is het de grote dag, 1 oktober 10 uur. Iedereen zingt:

Eindelijk schijnt de zon op straat
Nu Wonka's fabriek weer open gaat
We hebben zo'n trek in suikergoed
En ladingen chocola
Zij hebben een gouden wikkel
Zij staan met gouden letters in de krant
Zij zijn de grootste boffers van het hele land

De winnaars en hun begeleiders worden door de Wonka's verwelkomd en betreden de fabiek ...

Tijdens het bezoek echter loopt het één en ander niet zoals de kinderen het verwacht hadden ...

Sjakie, als enig integer kind, blijft overeind temidden van de andere prijswinnaars Agatha, Veruca, Violet en Mike. Deze laatste vier zullen door hun hebzuchtige karaktertrekjes in de fabriek ten onder gaan.

De Wonka's, samen met de Oempa-Loempa's, hebben nog een extra verrassing in petto voor de uiteindelijke winnaar ... als die er is, natuurlijk ...

U een snoepige voorstelling toewensend, dank ik u voor uw aanwezigheid. Samen met uw reacties en applaus vormt ze de grootste beloning voor allen die meewerken aan dit toneelfeest.

Bart Goossens