50 jaar Schooltoneel!
Home 2000 - 2009 Die fantastische Faust

• Datum: 3, 5, 10 en 12 maart 2006
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: Musical voor jongeren van Robert Grijsen
• Muziek: Hugo Vogels
• Regie: Bart Goossens

Die fantastische Faust

Musical voor jongeren
van Robert Grijsen,
met muziek van Hugo Vogels

Aladdin - programmabrochure
Na algemeen overleg werd er beslist om zowel in het laatste weekend van de Krokusvakantie te spelen als in het daaropvolgende weekend.

De bedoeling hiervan was om ook de mensen die tijdens de Krokusvakantie andere oorden waren gaan opzoeken de kans te geven om een voorstelling bij te wonen.

Ook dit maal speelden sommige acteurs zowel toneel als muziek, wat het geheel opnieuw een bijzondere charme verschafte.

Bart Goossens schreef de programmabrochure volledig vol met de volgende tekst:

Die fantastische Faust

Wij brengen u vandaag een vrije versie van een oude en bekende geschiedenis. Als bronnen dienden het stuk Dr. Faustus van Christopher Marlowe (ja, inderdaad die tijdgenoot van W. Shakespeare), de latere variant van Goethe en diverse andere bewerkingen die in de loop der jaren zijn verschenen. We bevinden ons dus in hoog literair gezelschap ...

Het verhaal

Wat gebeurt er als je je ziel aan de duivel verkoopt?
Daar draait het om in dit aloude verhaal, bewerkt tot een moderne musical, met herkenbare situaties. De hoofdpersoon is een meisje, Tina Faust, gevangen in haar saaie en kleurloze bestaan ... en loser?

Een meisje zonder kleur
Een meisje in de schaduw
Altijd achteraan in een lange rij
Ik word niet echt gezien
Ik word nooit uitgekozen
De mensen lopen mij gewoon voorbij

Op een ochtend krijgt ze zomaar een mooier leven in de schoot geworpen. Vlak voordat ze de school wil binnengaan, wordt ze benaderd door vier gladde vertegenwoordigers van een bedrijf dat zich bezighoudt met de Grote Verandering.

Eenmaal in de club Ziel en Zaligheid, het hol van M (is dit niet de beginletter van Mephisto?) beland, wordt het Tina duidelijk dat ze alles kan krijgen wat haar hartje begeert, ... slechts in ruil voor ... haar nutteloze ziel.

De wereld ligt voor je open
Je hebt het nu in eigen hand
Vergeet wie je ooit geweest was
En zet je twijfels aan de kant
Het leven wordt echt fantastisch
Je kunt alleen maar hogerop
Och meisje, niets is meer onmogelijk
Jij bereikt de top

Zeg maar wat je worden wil
Zeg het maar, zeg het maar
Grijp je kans en maak een keus
Dan komt het voor elkaar

Na het ondertekenen van het contact, met haar eigen bloed, kan de opmars van Tina Faust beginnen. Ze wordt rijk en beroemd en gaat zich gedragen als een echte superster: die Fantastische Faust! Dat kan niet goed gaan. Ook al omdat voortdurend de zeven doodzonden - de Zondige Zeven - op de loer liggen. En wie trapt nu niet in de val voor zo'n zonde?

Wij hebben stijl, wij zijn fataal,
Heet als de hel, da's echt niet overdreven
Houd je maar vast, kijk maar goed uit
Pas op, pas op, pas op,
pas op voor de Zondige Zeven

En zit de aan- en verleiding tot het zondigen niet in het gedrag van onze medemensen ...? Vandaar dat ik ook, afwijkend van de originele brochure, deze zeven illustere figuren in de huid laat kruipen van de verschillende medemensen van Tina Faust ...

Net zoals vorig jaar verzorgen enkelen (die hards en ondertussen reeds oud-leerlingen) de instrumentale ondersteuning live tijdens de voorstelling.

Ook ouders, leerkrachten en nog enkele oud-leerlingen en sympathisanten zijn de laatste weken druk bezig geweest om de nodige ondersteuning bij de decorbouw, belichting, geluid en kostumering te garanderen. Hun gespendeerde vrije tijd dient zeker geapprecieerd door de hele rij dappere toneelspelers die achter het doek staan te popelen om hun ding te doen.

U een bezielende voorstelling toewensend, dank ik U voor Uw aanwezigheid, welke samen met Uw reacties en applaus de grootste beloning vormt voor allen die meerwerken aan dit toneelfeest ... 't Zou doodzonde zijn als je dit mocht missen ...

Bart Goossens