50 jaar Schooltoneel!
Home 1990 - 1999 Macbeth

• Datum: 14, 15 en 16 februari 1997
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Auteur: William Shakespeare
• Bewerking: Joost Vercaemst
• Regie: Bart Goossens

Macbeth

door William Shakespeare
in een bewerking van Joost Vercaemst.

Na Luc Brauwers begon ook Bart Goossens aan zijn "Groot Avontuur". Het toneelstuk waarmee hij zijn loopbaan als huisregisseur aan het college begon, was niet min. Deze bewerking van Macbeth sloeg in als een bom.
Macbeth, een stuk onder regie van onze nieuwe regisseur Bart Goossens.

1606, Shakespeare organiseert voor de eerste maal een ontmoeting tussen de drie heksen en de genadeloze Macbeth.

Bijna 400 jaar later staan ze weer in oog met deze Schotse veldheer en voorspellen hem, na zijn overwinning op de Noren, een machtige toekomst: "Jij zal eens koning worden!"

Deze voorstelling brengt zijn hoofd maar vooral dat van zijn vrouw, Lady Macbeth, op hol. Zij eist van haar echtgenoot de toekomst te versnellen door de huidige koning uit de weg te ruimen. Na diens dood wordt Macbeth inderdaad koning.

In de ban van zijn macht ontziet hij niemand om zijn troon te beveiligen, zelfs niet zijn beste vriend. Onder leiding van Macduff zetten enkele edelen het plan op om Schotland te verlossen van de tirannieke Macbeth.

Twijfel en spijt bezorgen ondertussen de Macbeth's waanbeelden en rusteloze nachten. De drie heksen verzekeren echter een veilige troon voor Macbeth en zijn vrouw... "tot het woud naar het kasteel wandelt"!
Een woud dat wandelt... ?
Onmogelijk... !
Macbeth heeft dus niets te vrezen... !
Of toch... ?

Met o.a. Hamlet en King Lear is Macbeth een van de machtigste tragedies geschreven door Shakespeare. En wel een tragedie in de letterlijke zin van het woord, de triestige machtstrijd tussen het innerlijke goede en kwade welke de mens totaal kan vernietigen.
Deze grootse tragedie werd voor de jeugd bewerkt tot een avontuurlijk sprookje vol spanning, mysterie en humor waarbij de oorspronkelijke "zware" teksten werden gereduceerd tot de essentiële tragedie van de macht.

Veel kijk- en luistergenot,
Bart Goossens