50 jaar Schooltoneel!
Home 1990 - 1999 De Zeven Dwergen spelen Sneeuwwitje (1)

• Datum: 19, 20 en 21 februari 1999
• Plaats: Feestzaal Sint-Annacollege
• Bewerking: Luk Van Brussel
• Regie: Bart Goossens

De Zeven Dwergen spelen Sneeuwwitje (1)

door Luk Van Brussel
naar het wereldbekende sprookje

De Zeven Dwergen spelen Sneeuwwitje - programmabrochure.
Bart Goossens schrijft het volgende:

Een korte inhoud geven van dit verhaal van Sneeuwwitje en de 7 dwergen, lijkt mij overbodig. Wie dit sprookje niet kent, is nooit jong geweest of is niet van deze planeet.

Nochtans, wij brengen U niet het Sneeuwwitje met de 7 dwergen, maar een Sneeuwwitje met een 7-tal baardknaapjes. Verwacht echter geen kleine ventjes, de "hormonenvloed" deed ze groeien, zodat hun huisje te klein werd, zelfs hun mutsen moesten ze vervangen. Gelukkig groeide hun baard en de rest wel mee. Wat ook niet veranderde is hun onderling gekibbel en ... hun lijflied He Ho !

Hei-hoooo, Hei-hoooo
Hei zo, zie zo, steek de lantaarns aan
de zon duikt weg, daar komt de maan,
hei ho, hei ho, hei ho
Zie zo, zie zo, de arbeid zit er op
we deden weer ons harde job
hei ho, let's go !

Van tik, tik, tik
Van tak, tak, tak
we werken in de mijn
met boor en pik
het is ons vak
we voelen nergens pijn
nu gaan we naar ons huisje klein
en naar de kaas, het glaasje wijn
in het woud, in het woud
en ons lied is eeuwenoud

Hei ho, zie zo, steek de lantaarns aan
we voelen ons weer op en top
hei ho, let's go

Ons verhaal begint bij de prins, hopeloos verliefd op Sneeuwwitje en haar chocobruine ogen, die met zijn knecht en met behulp van een zwart paarlemoeren schaap ... ?, op zoek is naar zijn geliefde.
Sneeuwwitje ligt op dat moment echter opgebaard, als in een eeuwige slaap weggezonken door het eten van ... juist, ... een appel ! Normaal gezien en gezonde bezigheid, ware het niet dat deze appel, een rode, werd vergiftigd.

De treurende dwergen beslissen het verhaal over te doen, in de hoop zo weer vrolijk te worden.
En zo zijn we getuige van de eerste ontmoeting tussen Sneeuwwitje en de prins. We zien terug de koningin met haar spiegel en de onwijzen ... en ook de jagers ... en de koning ... Wanneer deze laatste op reis vertrekt en de drie onwijzen, samen met de spreekbuis van de spiegel, Sneeuwwitje als de mooiste van het land aanduiden, slaan bij de koningin de stoppen door. Alle middelen zijn dan goed om Sneeuwwitje uit de weg te ruimen ... en de jagers lukken er ook nu weer niet in Sneeuwwitje om zeep te helpen (hoe zou je zelf zijn) ... een tweede poging met een kam wordt door de dwergen verijdeld ... dus ... de koningin vliegt zelf, vermomd als heks met een ... juist ja ... vergiftigde (rode) appel, op haar bezem naar Sneeuwwitje om de fatale beet uit te lokken.

Klinkt bekend, niet ?
En wat dacht je dan van ... Snulk, de bloemvlieg (omgekeerd kluns) ... en kraaien als veiligheidsagenten ... papegaaien ... eel hidiote wachters ... een duif ... bomen ... een iets ?

Wel, wees gezeten, houdt ogen en oren goed open, de 7 dwergen brengen U Sneeuwwitje en de 7 dwergen in een ietwat aangepast kleedje ... met een lied en een lach ...

Bart Goossens, regisseur