50 jaar Schooltoneel!
Home 1970 - 1979 Twintig jaar toneel Deel 2

20 jaar schooltoneel op het Sint-Thomascollege


Sint-Thomascollege: 20 jaar toneel!

Vervolg

Op 8 maart 1966 werd in een overvolle zaal Majestic in Antwerpen de finale van Tom '66 voor het voetlicht gebracht. Uit de 70 deelnemende groepjes werden in een voorselectie 22 groepen weerhouden die op 8 maart '66 Zaal Majestic deden daveren van enthousiasme. Ook dit gevarieerd programma werd geleid door Miel Geysen. In november '67 werd eveneens in Zaal Majestic een ander bont programma Artevaria opgevoerd.

Vanaf het schooljaar '67-'68 maakte Sint-Thomas voor het traditioneel geworden jaarlijks toneel dankbaar gebruik van de zaal van het Imelda-Instituut. Achtereenvolgens brachten de studenten Reinaert de Vos van Faquez in maart '68, Christoffel Colombus van Ch. Bertin in maart '69 en de herneming van Caius is een ezel in maart '70, steeds gekneed door de vaardige regisseurshanden van Miel Geysen.

Na het afscheid van Miel Geysen aan Sint-Thomas regisseerde Luc Brauwers als waardige opvolger achtereenvolgens Het grote avontuur van W. Eysselinck en maart '71, het vervolg van Caius is een ezel Caius, het achtste wereldwonder in maart '72 - eveneens voor toneel bewerkt door Miel Geysen - en Keizer Karel van T. Beeghs in maart '73.

Honderden jongens hebben in deze twintig jaar in het sprookjeslicht gestaan dat Herman Heyse en zijn medewerkers uitstrooide over hen en over de vele decors in de lange prettige nachten geschilderd en opgebouwd onder leiding van Marcel Van Assche, Leo Stoop, G. Caers en vele andere medewerkers. Jarenlang heeft André De Gezelle als hoofdrepetitor vele jongens een tikkeltje toneelliefde bijgebracht samen met zijn helpers. In die twintig jaar werd door zovelen die hier niet genoemd werden een helpende hand uitgestoken om het jaarlijkse toneel te doen openbloeien tot een festijn.

G. De Pooter


Eerste deel