50 jaar Schooltoneel!
Home 1960 - 1969 Kabouters in de stad De draak die rook spuwde

Kabouters in de stad

Hoe de draak ... rook spuwde!

In een toneelstuk is het vaak moeilijk om vervaarlijk uitziende wezens als reuzen en draken geloofwaardig neer te zetten. Vertelt de overlevering ons immers niet dat draken en reuzen bijzonder groot zijn?

Nu stelt zich op het podium het probleem dat we vaak niet de plaats hebben om te bewegen met grote decorstukken. Vaak worden er dan creatieve oplossingen gezocht. De reus is eigenlijk een dwerg, we tonen alleen het hoofd van de draak, enz. ...

Tegenwoordig kan men ook vaak met technische middelen het allemaal wat echter laten lijken. Rook- en mistmachines, geluidseffecten en lichtflitsen zorgen allemaal voor een griezelig sfeertje, dat geknipt is voor het optreden van onze grote sprookjesvrienden.

Vroeger was dat echter niet zo evident. In dit toneelstuk werd de aandacht getrokken door een vuurspuwende draak. Vermits vuur op een podium uit den boze is, werd geopteerd voor een rook-spuwend exemplaar. Maar waar haal je rook vandaan als je geen rookmachine bezit? De oplossing kwam in dit geval van twee rokende leerkrachten.

Terwijl op het podium de leerlingen het gevecht aangingen met de draak, bliezen zij de uitgeademde rook van twee pijpen door een flexibele buis die eindigde in de bek van de draak. Zo leek het toch nog alsof er een echte draak aanwezig was die zijn vervaarlijke werk met het nodige enthousiasme deed.

Of de leerkrachten er achteraf misselijk van zijn geworden is niet bekend ...